Mimbar Dakwah Sesi 187 : Khutbah ‘Idul Adha 1442

Mimbar Dakwah Sesi 187 : Khutbah ‘Idul Adha 1442

Oleh :

Yudi Yansyah S.Pd.i

Penyuluh Agama Islam Kecamatan Bojong Genteng

Kementerian Agama Kabupaten Sukabumi

 

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَركَاتُه

اَللهُ اَكْبَرُ x9 , اَللهُ اَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً. لاَاِلهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ.

اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِى شَرَعَ لِلْمُسْلِمِيْنَ عِيْدَ الْقُرْبَانِ وَسَنَّ فِيْهِ اْلأُضْحِيَةَ وَالتَّضْحِيَةَ لِخِدْمَةِ بَيْنَ اْلإِنْسَانِ. أَشْهَدُ أَنْ لَآاِلهَ اِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ ذُواالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ. وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًاعَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمَبْعُوْثُ رَحْمَةً لِلْأَنَامِ. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِ اْلمُرْسَلِيْنَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ الْكِرَامِ. أَمَّابَعْدُ:  فَيَاعِبَادَ اللهِ. إِتَّقُوااللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَتَمُوْتُنَّ إِلاَّوَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ. وَقَالَ تَعَالَى فِى اْلقُرْآنِ الْكَرِيْمِ, أعوذ بالله من الشيطان الرجيم, بسم الله الرحمن الرحيم, إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ , فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ,  إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الأبْتَرُ

 

Allahu Akbar 3 x Walillahil hamdu

Hadirin rohimakumulloh

Puji syukur urang sanggakeun ka hadirot Alloh Swt nu parantos ngempelkeun di tempat nu mulya ieu pikeun taqorrub ka anjeuna ku ibadah solat Idul Adha. Mugia ibadah urang sadayana di tampi ku Alloh Swt, neguhkeun kaimanan sareng ningkatkeun ajen katakwaan ka anjeuna. Sholawat salam mugia dikocorkeun ka Nabiyulloh Muhammad SAW, ka kulawargina, ka para sahabatna sareng ka sadayana umat Islam dugi ka akhir zaman.

Dinten ieu kaping 10 Dzulhijjah, muslimin ngarayakeun Idul Adha ku ngalaksanakeun sholat Idul Adha. Sanaos teu sadayana tiasa kumargi situasi PKPM covid19. Sarengsena sholat sareng khutbah di teraskeun ku meuncit hewan kurban anu ngarupikeun sunnah muakkadah.

Kecap Qurban asalna tina kecap Qaruba hartosna deukeut. Jalma anu Qurban nyaeta jalma anu ngupayakeun jiwa ragana deukeut ka Allah Swt. Qurban ka Allah diperyogikeun pengorbanan fisik, tanaga, ilmu, harta, waktu jeung pengorbanan laina.

Lamun urang deukeut ka Allah maka Allah bakal leuwih deukeut ka diri urang. Sabalikna lamun jauh ti Allah maka Allah bakal leuwih jauh ti diri urang. Dina hiji hadits Qudsi dijelaskeun :

 

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ - قَالَ : قَالَ النَّبِيُّ - صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ - : يَقُوْلُ اللهُ تَعَالى :( أَنَا عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِي بِي ، وَأَنَا مَعَهُ إِذَا ذَكَرَنِيْ ، فَإِنْ ذَكَرَنِيْ فِي نَفْسِهِ ذَكَرْتُهُ فِي نَفْسِي ، وَإِنْ ذَكَرَنِيْ فِي مَلَإٍ ذَكَرْتُهُ فِي مَلَإٍ خَيْرٍ مِنْهُمْ ، وَإِنْ تَقَرَّبَ إِلَيَّ بِشِبْرٍ تَقَرَّبْتُ إِلَيْهِ ذِرَاعًا ، وَإِنْ تَقَرَّبَ إِلَيَّ ذِرَاعًا تَقَرَّبْتُ إِلَيْهِ بَاعًا ، وَإِنْ أَتَانِيْ يَمْشِي أَتَيْتُهُ هَرْوَلَة ) رواه البخاري ومسلم .

 

Katampi ti Abi Hurairoh ra. Nabi Muhammad SAW ngadawuh, Alloh Swt berfirman : “Kami (Allah) kumaha panyangka hamba kami ka kami. Lamun hamba kami ngadeukeutan ka kami sajengkal, maka kami bakal ngadeukeutan sasiku. Lamun manehna ngadeukeutan ka kami sasiku maka kami bakal ngadekeutan sadeupa. Lamun manehna ngadeukeutan ka kami bari leumpang maka kami bakal ngadeukeutan ka manehna bari lumpat”  (HR.Bukhari)

 

Allahu Akbar 3x Walillahil hamdu

Hadirin rohimakumulloh

Kisah qurban dina Al-Qur’an, lain kisah anu direka-reka, tapi kisah anu bener kajadiana. Kisah ieu ngarupikeun ibrah sareng hudan (pelajaran jeung pituduh) sarta rahmat Allah Swt. Hal ieu diunggelkeun dina surat Yusuf ayat 111:

 

لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِأُولِي الْأَلْبَابِ ۗ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَىٰ وَلَٰكِنْ تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

 

“Saestuna dina kisah maranehna teh kakandung pangajaran pikeun jalma-jalma baroga akal. Ieu (Qur’an) teh lain dongeng jijieunan, tapi anu ngabenerkeun (kitab-kitab) anu nyampak di hareupen manehna, jeung wincikan sagala perkara, sarta jadi pituduh katut rahmat keur kaom anu ariman” (QS.Yusuf : 111)

Ibadah qurban disyareatkeun ku Allah Swt ti kawit Nabi Adam As anu diteraskeun ku Nabi Ibrahim As. Dugi ka ayeuna, hal ieu jadi syareat agama minangka  bukti kataatan jeung katakwaan urang sadayana ka Allah Swt. Sakumaha ikhlas sareng ridhona Nabi Ismail As anu kedah di telasan ku Nabi Ibrahim As parentah ti Allah Swt, maka ka ikhlasan Nabi Ibrahim As sareng Nabi Ismail As digentos ku gibas (domba). Lain getih jeung daging qurban anu bakal nepi ka Allah tapi katakwaana. Pidawuh Allah Swt :

 

لَنْ يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوَىٰ مِنْكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ ۗ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنِينَ

 

“Daging-daging onta jeung getihna sama sekali moal bisa kahontal karidhoan Allah Swt tapi katakwaaan anjeun anu bakal ngahontalna.” (QS. Al-Haj : 37)

 

Ibadah qurban deukeut hubunganana sareng Idul Adha, kusabab kitu aya sababaraha hal anu kedah diperhatikeun, nyaeta :

Kahiji, Shaum Sunnah Arofah, ping 9 Dzulhijjah, ngarupikeun shaum sunnah muakkadah, nilaina sami sareng jamaah haji anu dinten kamari wukuf di padang Arafah. Rasulullah SAW nguningakeun yen shaum sunnah Arofah bakal jadi kifarat tina sagala dosa-dosa sataun anu geus kaliwat jeung sataun nu bakal ka sorang.

Urang sadayana anu teu acan sempet ngalaksanakeun ibadah haji, shaum sunnah ieu bakal ngengingkeun kaberkahan wukuf.

Kadua, Ngalaksanakeun takbir, ngarupikeun bentuk rasa syukur ka Allah Swt yen urang makhluk anu lemah di payuneun anjeuna. Allah anu berhak nyandang Maha Akbar, Maha Agung, maha sagalana. Urang sadayana teu berhak sombong, mamerkeun harta, pangkat, jabatan jeung elmu. Sabab sakabehna mangrupa titipan Allah nu kedah dipertanggung jawabkeun di payuneun anjeuna. Allah Swt berfirman:

 

وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ

 

“Sebut ku anjeun asma Allah dina poe-poe anu ges di tangtukeun”  (QS. Al-Hajj : 28)

Dinten anu parantos ditangtoskeun dina takbir Idul Adha tikawit kaping 9 Dzulhijjah dugi ka ashar ping 13 Dzulhijjah dina dintenan tasyrik terakhir.

Katilu, Shalat Sunnah Idul Adha, dilaksanakeun kaping 10 Dzulhijjah, saat anu paling tepat pikeun silaturahmi, ngajalin ukhuwah jeung silih hargaan. Allah Swt nyiptakeun mahlukna bersuku-suku, berbangsa-bangsa, beda adat kabiasaan, warna kulit jeung status sosialna, tapi pandangan Allah ngan jalma anu mulia katakwaannana. Adab dina ngalaksanakeun Idul Adha nalika arangkat ngalaksanakeun sholat Ied, maka mulangna kajalan anu sanesna. Ieu nuduhkeun endahna ajaran Islam supaya umatna mikawanoh ka pribadina, ka tatanggana  jeung ka masyarakatna.

Kaopatna, Meuncit Hewan Qurban

Sarengsena sholat Idul Adha sareng khutbahna disunnahkeun meuncit hewan qurban. Firman Allah Swt :

 

إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ (1) فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ (2) إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3)

 

“Saestuna kami geus  maparin ni’mat anu kacida lobana ka maneh. Ku sabab eta maneh kudu salat jeung kudu kurban karana pangeran maneh. Saestuna nu ngewa ka maneh bakal pegat (kahadeanana).” (QS.Al-Kautsar : 1-3)

 

Meuncit hewan qurban lain sakali saumur hirup tapi satiap aya kasempatan rizki maka sunnah pikeun meuncit hewan kurban ti mimiti Idul Adha dugi ka tilu dinten kapayun ping 11, 12, 13 Dzulhijjah. Kurban ngarupakeun pendidikan Islam supaya urang sadayana merhatikeun kaum fakir miskin, daging kurban kacida berhargana pikeun fakir miskin. Bahkan jadi jembatan sosial antara kaum fukoro jeung aghnia. Tina meuncit hewan kurban lahir hamba Allah anu leuwih ngadekeutkeun dirina ka Allah Swt nyaeta pribadi anu muttakin luyu sareng tujuan ibadah kurban nyaeta ngahontal derajat muttakin.

Ibadah qurban pikeun taqorrub ka Allah, sadayana tiasa ngorbankeun ku naon wae anu kapimilik, ku elmu jeung tanaga.

 

Hadirin rohimakumulloh

Mudah mudahan Idul Adha ayeuna janten renungan umat ditengah-tengah pandemi covid19,  ngalahirkeun sikep pengorbanan ku ningkatkeun peduli sareng kapekaan ka sasama.

 

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ فِى الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ وَنَفَعَنِى وَاِيَّاكُمْ بِمَافِيْهِ مِنَ الْآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إنَّهُ هُوَالسَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ.

 

 

الخطبة الثانية

اَللهُ اَكْبَرُ 7 x، اَللهُ اَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيْرًاوَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَاَصِيْلاً. اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى اَنْعَمَ عَلَيْنَابِنِعْمَةٍ لاَتُحْصَى، أَشْهَدُ اَنْ لاَّاِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَكَانَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍ قَدِيْرًا وَأَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمَبْعُوْثُ اِلَى كَافَّةِ النَّاسِ بَشِيْرًاوَنَذِيْرًا. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدَنِ الْمُصْطَفَى وَعَلَى آلِهِ وَاَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ اِلَى يَوْمِ الْجَزَا. اَمَّابَعْدُ : فَيَااَيُّهَاالْمُسْلِمُوْنَ اُوْصِيْكُمْ وَاِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ لَقَدْ فَازَ مَنِ اتَّقَاهُ وَخَابَ مَنْ عَصَاهُ . قَالَ تَعَالَى فِى كِتَابِهِ الْعَزِيْزِ أَعُوْذُبِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ : إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِ يَااَيُّهَاالَّذِيْنَ آمَنُوْاصَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْاتَسْلِيْمًا ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَاَصْحَابِهِ اَجْمَعِيْنَ آمِيْن يَا اَلله يَارَبَّ العَالمِيْنَ.

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ الْأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالْأَمْوَاتِ اِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَ يَاقَاضِيَ الْحَاجَاتِ. اَللَّهُمَّ اَصْلِحْ لَنَا دِيْنَنَاالَّذِى هُوَ عِصْمَةُ اَمْرِنَا وَاَصْلِحْ لَنَا دُنْيَانَا الَّتِى فِيْهَامَعَاشُنَا وَاَصْلِحْ لَنَا آخِرَتِنَا الَّتِى اِلَيْهَا مَعَادُنَا اَللَّهُمَّ اجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لَنَا فِي كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لَنَا مِنْ كُلِّ شَرٍّ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ بَلْدَتَنَا اِنْدُوْنِسِيَا هَذِهِ بَلْدَةً طَيِّبَةً وَسَائِرِ بِلاَدِ الْمُسْلِمِيْنَ عَامَّةً اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍ قَدِيْرٌ . رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ وَاَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ مَعَ الْأَبْرَارِ يَاعَزِيْزُ  يَاغَفَّارُ يَارَبَّ الْعَالَمِيْنَ . سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ وَسَلاَمٌ عَلَى الْمُرْسَلِيْنَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dibaca: 32 Kali

Sekretariat

Jl. Jenderal Sudirman No. 644

Bandung 40183 Jawa Barat Indonesia

Visitors Counter